Project:

Gistel – Oeverzone en bedijking Moerdijkvaart

Gistel – Oeverzone en bedijking Moerdijkvaart

17 januari 2023

In het voorjaar van 2015 werden een openbare aanbesteding uitgeschreven voor bepaalde werkzaamheden aan de Moerdijkvaart te Gistel.  De uitvoering van de 1e fase werd opgestart in september 2015, in juni en augustus 2016 werden de 2e fase afgewerkt.

De werken bestonden er in om o.a. de oeverzones te beschermen tegen erosie. In bepaalde zones (op het niveau van de waterlijn) werd hiervoor gebruik gemaakt van bio-degradeerbare kokosrollen.  Men had geopteerd om gebruik te maken van types van Ø 500 mm (ca. 1500 lm).  Op de taluds zelf heeft men een bio-degradeerbaar kokosweefsel met jutenet en –stikking (ca. 8000 m²) type 4 bis geplaatst om de erosie tegen te gaan.

Om het kokosweefsel te bevestigen op het talud heeft het bestuur geopteerd om geen gebruik te maken van de traditionele U-vormige metalen beugels of houten piketten. Men heeft gekozen om gebruik te maken van een biopin die gemaakt wordt uit een biopolymeer op basis van hernieuwbare grondstoffen. De pin is voorzien van 4 holtes en heeft ook een aantal weerhaken.  Hierdoor kan ze zich optimaal verankeren in de bodem !

In september 2015 en in juni 2016, toen de werken nog niet volledig afgerond werden zijn we, samen met onze klant, het voorlopige resultaat al even gaan bekijken.  Foto’s vind je terug onderaan op deze pagina !

Naast deze materialen werden door ISOFAQ ook nog geweven geotextielen aangeleverd.  Deze werden gebruikt voor ophoging op samendrukbare grond (SG 18/18-B) en voor het wapenen van de onderfundering of fundering (SG 60/60). Beide types zijn voorzien van het keurmerk BENOR / COPRO.

 

Hoe kies ik de goede producten voor een bio-degradeerbare oplossing ?

Voor de aanlevering van bio-degradeerbare materialen (weefsels, grids, rollen) werkt ISOFAQ al sinds jaar en dag samen met de Duitse fabrikant Internationale Geotextil GmbH, kortweg IGG. Deze mensen stonden in 1997 mee aan de wieg van de ontwikkeling van dergelijke producten.  Ze zijn tevens marktleider in de aanlevering van ecologische, bio-degradeerbare materialen.  Door de strategische keuze van IGG als partner beschikken we over de know-how die men de afgelopen (bijna) 20 jaar heeft opgebouwd.

Die ervaring laat ons bvb. toe om, op basis van het type grond en de hellingsgraad van uw talud te bepalen of u best gebruik maakt van een weefsel, een grid of een combinatie van deze materialen.

Regelmatig krijgen we ook vragen omtrent de BIS-versies van bio-degradeerbare weefsels (vanaf minimum 1000 m²). België is het enige land waar men angstvallig lijkt vast te houden aan de weefsels die vooraf voorzien worden van een zaadmengsel en humus.  Toch zijn de resultaten, wat ons betreft, niet altijd mooi te noemen.  Samen met onze fabrikant raden we aan om gebruik te maken van hydro-seeding Er is bovendien een volledig assortiment van producten (mix van producten uit het gamma IGGVital) die er voor zal zorgen dat de begroeiing op uw talud optimaal zal zijn !

Wenst u meer informatie met betrekking tot onze producten. Had u graag advies of bijstand gekregen omtrent specifieke materialen. Wij helpen u bij de keuze van de producten. Hiervoor streven we naar kwalitatieve en duurzame oplossingen !