Project:

Kortrijk – parking AZ Groeninge

Kortrijk – parking AZ Groeninge

Drainage / 19 januari 2023

In het najaar van 2014 werden we gecontacteerd door het studiebureau voor dit project.  Naast het gloednieuwe ziekenhuis AZ Groeninge moest nl. een ondergrondse parking komen.  Ook de ruimte boven die parking diende ingericht te worden als parking.  Voor de afwatering van deze parking door middel van afvoergoten werd beroep gedaan op onze expertise op dit domein ! Het studiebureau was meteen heel duidelijk : ze wilden een kwaliteitsvolle en duurzame oplossing voor dit prestigieus project !  De parking is sinds enige tijd operationeel en wordt dagelijks druk gebruikt voor personeel en bezoekers !

Omwille van een aantal redenen werd, in samenspraak met de klant, een voorstel uitgewerkt met :

  • Stradal (Prefaest technologie) : de zelfdragende afvoergoten HRI  (type I)

 

Tijdens onze vergaderingen met de ontwerper hebben we vernomen dat hij onze afvoergoten leerde kennen via een klant van ons.  Die had voor een bepaald project voorgesteld om een “heel goede afvoergoot” te gebruiken op een project.  Initieel was er een gewone afvoergoot voorzien in polyesterbeton, gewone beton of glasvezelbeton.  Onze klant had voor bepaalde situaties geen vertrouwen meer in de klassieke afvoergoten.  Omdat het studiebureau zelf ook meermaals geconfronteerd werd met dergelijke problemen, was men bereid de HRI te gebruiken.  Dit bleek een schot in de roos !

Op de parking naast het ziekenhuis had men bovendien een voor ons gekend probleem.  Enkele jaren geleden hadden we een gelijkaardig project in Brugge boven de ondergrondse parking van ‘t Zand. De ruimte voor de opbouw was heel beperkt Hierdoor was het onmogelijk om onder de afvoergoot de betonomhulling te voorzien die nodig is bij een gewone afvoergoot.  De zelfdragende afvoergoten hebben dergelijke betonomhulling (zijdelings en onderaan) niet nodig.  Een aangepaste dragende zool onder de afvoergoot is voldoende !

Daarnaast speelde ook de esthetiek een grote rol.  Wanneer je een gewone afvoergoot inbouwt in betonnen vloer zoals hier moet je, naast de volledige betonomhulling, langs beide zijden de nodige voegen voorzien.  Eerst en vooral dien je binnen de 15 à 25 cm (afhankelijk van het type) krimpvoegen voorzien.  Daarnaast moet je binnen een afstand van anderhalve à 2 meter ook nog eens uitzettingsvoegen voorzien. Bij onze zelfdragende afvoergoten kan je die voegen meteen naast je afvoergoten voorzien.  Dat zorgt voor visueel mooie oplossingen !  Op de parking werd geopteerd om te werken met het rooster “Saône”.  Dit rooster is voorzien van frivool kartelende sleuven en is hierdoor geschikt om toe te passen in project waar bvb ook fietsers en mensen met een rolstoel passeren. Die kunnen met de wielen niet tussen de sleuven van het rooster sukkelen.

Naast de heel snelle plaatsing van de afvoergoten omwille van de lengte (elementen van 2.25 m) en de stiftpennen, wordt heel wat geld en tijd uitgespaard in de opbouw (zijdelingse betonomhulling) en afwerking (zagen in beton om de voegen te voorzien).   Het verschil in rendement is bijzonder groot !

Waarom zelfdragende afvoergoten type I gebruiken ?

In tegenstelling tot de klassieke afvoergoten (type M) wordt een zelfdragende afvoergoot aangeleverd met een voorgemonteerd rooster. Hiervoor wordt normaal gebruik gemaakt van specifieke bouten. Het aantal bouten en het type bouten per rooster wordt bepaald in functie van de verkeersklasse van de afvoergoot

Het grote verschil tussen afvoergoten type I en M is dat een zelfdragende afvoergoot (type I) geen zijdelingse betonomhulling nodig heeft om de beoogde sterkte te verkrijgen. Voor de productie  wordt bovendien gebruik gemaakt van een heel hoogwaardig type van beton.  Bovendien hoeven de nodige uitzettingsvoegen niet van de afvoergoot weg te zitten.  Bij de gewone systemen is dit absoluut noodzakelijk.  Daar is de beton die tussen de uitzettingsvoegen en krimpvoegen zit verantwoordelijk om de sterkte te geven aan uw afvoergoot.  Is iets verkeerd aan de plaatsing van de beton of voegen, heb je een groot risico op problemen in de toekomst.

Hierdoor zijn de zelfdragende afvoergoten een bijzonder interessant product voor zowel aannemers, studiebureaus als opdrachtgevers.  Enerzijds wordt het risico m.b.t. het product verlegd.  De fabrikant garandeert namelijk dat de gekochte afvoergoot reeds zijn sterkte heeft wanneer die de fabriek verlaat.  Anderzijds is het mogelijk om een besparing te doen op de kosten omwille van de snelle en efficiënte manier van plaatsen (geen zijdelingse betonomhulling, manier van voegen te plaatsen, lengtes van 2.25 m)

Bekijk het filmpje hoe snel, eenvoudig en goedkoop de plaatsing van een zelfdragende afvoergoot kan gebeuren!

Uiteindelijk werd dus gekozen voor volgend systeem :

  • HRI 200 (Stradal – Prefaest technologie) : ca. 800 m (met het rooster Saône)

Ondertussen werd de volledige site van AZ Groenige halfweg de maand september officieel geopend.  De parking was evenwel reeds een tijdje in gebruik.  Vlakbij de parking vind je ook de HRI-afvoergoten van het project “President Kennedylaan” terug.  Daar hebben we, een jaar na ingebruikname, opnieuw enkele foto’s genomen en toegevoegd aan de specifieke projectpagina.  De materialen zijn nog in perfecte staat !

Bij de keuze van het type afvoergoot is het enorm belangrijk om te bekijken in welke omstandigheden en toepassing deze gebruikt zullen worden ! Hierbij kijken we naar de omgevingsfactoren EN de gebruiksintensiteit.  Gezien onze jarenlange ervaring met beide types afvoergoten kunnen wij u begeleiden bij het maken van de juiste keuzes !

Op onze website vind je in het gedeelte “Producten” meer informatie over alle systemen van afvoergoten die beide fabrikanten in het assortiment hebben.

Wenst u meer informatie met betrekking tot deze producten? Had u graag advies of bijstand gekregen omtrent specifieke materialen.  Wij helpen u bij het bepalen van dimensionering en de keuzen van de producten. Hiervoor streven we naar kwalitatieve en duurzame oplossingen !