Project:

Kortrijk – President Kennedylaan

Kortrijk – President Kennedylaan

12 januari 2023

In het najaar van 2015 werd contact opgenomen met de aannemer van bovenstaande werken. De werkzaamheden omvatten de volledige heraanleg van de President Kennylaan, voorkant van het Algemeen Ziekenhuis,  en de ontsluitingsweg naar de autosnelweg E17.  Aan de voorkant van AZ Groeninge heeft men de aanleg voorzien van enkele busstelplaatsen, alsook een nieuw fietspad.

Uit de documenten bleek dat zowel voor het fietspad als voor de busstelplaatsen een gelijkaardig type afvoergoten werd voorzien. Gezien de aard van de toepassing werd door ons, in samenspraak met de klant, een voorstel uitgewerkt met 2 verschillende types afvoergoten.  Voor beide systemen werden we bijgestaan door 2 jarenlange partners van ISOFAQ, nl. :

  • ACO Passavant : De klassieke afvoergoten (type M)
  • Stradal (Prefaest technologie) : de zelfdragende afvoergoten (type I)

Voor deze werkzaamheden was vrij snel duidelijk dat voor de busstelplaatsen beter overgeschakeld zou worden naar een hoogwaardiger systeem met een gebout rooster.  Uiteindelijk werd geopteerd voor de zelfdragende afvoergoten (type I) van de reeks HRI.

Naast de specifieke voordelen van de zelfdragende afvoergoten heeft dit type nog andere voordelen te bieden : een uniek systeem qua randbescherming in verzinkt staal en de interessante lengtes van 2.25 m voorzien van stiftpennen. Ook het rooster “grille banane” is zo ontworpen dat het gesleufd oppervlak veel groter is dan van andere sleufroosters. Op die manier kan het water heel snel geëvacueerd worden.

Waarom zelfdragende afvoergoten type I gebruiken ?

In tegenstelling tot de klassieke afvoergoten (type M) wordt een zelfdragende afvoergoot aangeleverd met een voorgemonteerd rooster. Hiervoor wordt normaal gebruik gemaakt van specifieke bouten. Het aantal bouten en het type bouten per rooster wordt bepaald in functie van de verkeersklasse van de afvoergoot

Het grote verschil tussen afvoergoten type I en M is dat een zelfdragende afvoergoot (type I) geen zijdelingse betonomhulling nodig heeft om de beoogde sterkte te verkrijgen. Voor de productie  wordt bovendien gebruik gemaakt van een heel hoogwaardig type van beton.  Bovendien hoeven de nodige uitzettingsvoegen niet van de afvoergoot weg te zitten.  Bij de gewone systemen is dit absoluut noodzakelijk.  Daar is de beton die tussen de uitzettingsvoegen en krimpvoegen zit verantwoordelijk om de sterkte te geven aan uw afvoergoot.  Is iets verkeerd aan de plaatsing van de beton of voegen, heb je een groot risico op problemen in de toekomst.

Hierdoor zijn de zelfdragende afvoergoten een bijzonder interessant product voor zowel aannemers, studiebureaus als opdrachtgevers.  Enerzijds wordt het risico m.b.t. het product verlegd.  De fabrikant garandeert namelijk dat de gekochte afvoergoot reeds zijn sterkte heeft wanneer die de fabriek verlaat.  Anderzijds is het mogelijk om een besparing te doen op de kosten omwille van de snelle en efficiënte manier van plaatsen (geen zijdelingse betonomhulling, manier van voegen te plaatsen, lengtes van 2.25 m)

Bekijk hier een filmpje hoe snel, eenvoudig en goedkoop de plaatsing van een zelfdragende afvoergoot kan gebeuren!

Uiteindelijk werd dus gekozen voor 2 verschillende systemen :

  • HRI 200 (Stradal – Prefaest technologie) : ca. 300 m
  • MultiDrain MD 150 (ACO Passavant) : ca. 150 m

Ondertussen werd de eerste fase van de werkzaamheden afgerond en werden beide materialen reeds geplaatst. Het 2e deel van de HRI 200 wordt in het najaar van 2016 geplaatst.

Bij de keuze van het type afvoergoot is het enorm belangrijk om te bekijken in welke omstandigheden en toepassing deze gebruikt zullen worden ! Hierbij kijken we naar de omgevingsfactoren EN de gebruiksintensiteit.  Gezien onze jarenlange ervaring met beide types afvoergoten kunnen wij u begeleiden bij het maken van de juiste keuzes !

Op onze website vind je in het gedeelte “Producten” meer informatie over alle systemen van afvoergoten die beide fabrikanten in het assortiment hebben.

Wenst u meer informatie met betrekking tot deze producten? Had u graag advies of bijstand gekregen omtrent specifieke materialen.  Wij helpen u bij het bepalen van dimensionering en de keuzen van de producten. Hiervoor streven we naar kwalitatieve en duurzame oplossingen !